Translate

söndag 29 maj 2016

Plantera humle

Så snart marken kan bearbetas och risken för nattfrost är över kan humle planteras. Med brist på humle i Sverige har flera skaffat rotbitar genom postorderfirmor och undrar nu hur de ska göra. 

Humle är en växt som sprids med rötter från sin moderplantans rotstock. Det är dessa utstickande rötter som är rhizomer. De kallas för rhizomer för att de har skott på själva roten. Före de planteras ut ska de förvaras svalt och hållas fuktiga. De får inte torka ut. Själv förvarar jag dem i jordkällaren på tidningspapper och sprutar dem kontinuerligt med en vattenspruta tills tillfälle ges att plantera dem.
Om du har fått tag i rhizomer eller själv vill föröka från en befintlig planta har jag beskrivit hur du kan göra i inlägget:
https://humlespannaregarden.blogspot.se/2016/04/planteringstips.html

Har man plantor som ska planteras ut bör de planteras så att humle får utrymme att breda ut sitt breda rotsystem. Plantorna bör därför placeras i raka rader med 1.2-1,5 meters mellanrum och täckas med jord så att de kommer upp på en liten kulle. Jag har i tidigare inlägg beskrivit hur man planterar plantorna i marken:  https://humlespannaregarden.blogspot.se/2016/04/planteringsgrop.html

man kan visst få skörda humlens blommor sk kottar redan första året men räkna inte med en större skörd om plantorna inte har ett rikt rotsystem. Den första växtsäsongen tillväxt ger vanligtvis inte många kottar på grund av att humlen sätter all sin kraft till att utveckla sitt rotsystem.
Ett rikt utbrett rotsystem med massor av vita skott på rotstocken 





Viken lina fungerar att linda upp med?


Vilket material som ska används för att linda upp humlens rankor finns det olika argument kring. Det som fungerar bäst i ena humleodlingen kan vara olika för en annan. 

Som vi ser det, finns det tre olika material man kan använda för att linda upp humlens rankor med; naturfiber, metall tråd och syntetiskt snöre. Vi föredrar naturligt material och har flera argument och några åsikter om vårt val. Ett av de främsta är att vi valt ett material som naturen bryter ner och därför förkastas syntetiskt material. Likaså arbetar vi inte med metall som om, det ligger kvar i marken kan förstöra våra maskiner likväl som det kan skada oss i arbetet i odlingen. Jag grimaserar vid tanken att råka sätta ner knät på en uppstickande metallbit när jag knäböjer vid en planta. Samtidigt är vårt val av uppbindningslina ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi har valt det som är billigast för oss att införskaffa och som vi även använder i skördearbetet på gården. 

Sisalgarn, balsnöre, hampa ja, det finns säkert fler alternativ att välja mellan. Vårt kriterium är att det ska hålla en säsong. Fördelen med naturligt material är att det är komposterbart och det som av misstag lämnas kvar i odlingen efter skördearbetet bryts ner av naturen. Med det argumentet har vi aldrig funderat över plastsnöre eller annat syntetisk lina. Metall tråd har styrkan för regntunga rankor i fullhöjd då de väger mycket men risken de kan innebära att använda dem vid skördearbetet och vid tröskemaskiner gör att möjligheten aldrig har övervägts av oss. 

Själva använder vi rankorna efter skörden och på dem finns linan kvar. det vi använde dem till är att att bygga boplatser av dem för insekter. Vår förutsättning som ekologiska och kravodlare är att leva tillsammans med naturens förutsättningar. Nyttoinsekter  odlingen mot t ex löss ser vi som våra assistenter. Därför är de vedartade rankorna perfekta bomiljöer och läggs rankorna i utkanten av odlingen skapar de perfekta boplatser. Tvestjärtar, nyckelpigor, steklar och andra insekter övervintrar gärna i dessa skrymslen. Så i valet av material till att linda upp humlerankorna med är vårt råd att förutom hållfastheten se över vad som sker vid och efter skörden. 
Kreativ mer än  en vacker julkrans skapad av humlens rankor

Humleplantor

Svenska humleplantor till försäljning



Redan i januari beställde vi svenska humleplantor. Tanken var att vi skulle kunna erbjuda humleplantor till alla som vände sig till oss och efterfrågade plantor. 

Svenska humleplantors tillgång är begränsad   
Tyvärr ringde leverantören i veckan och istället för att leverera bad de mig komma och hjälpa dem då de fått problem med samtliga plantor.

Det är verkligen trist att det är svårigheter att få tag på svenska humleplantor till alla intresserade och entusiastiska humleodlare. Idén att dela med oss av vår kunskaper för att skapa ett humlerike var att även om vi inte är en handelsträdgård ändå kunna täcka upp en del av den stora efterfrågan som finns.

lördag 28 maj 2016

Världens dyraste grönsak



Vardagslyx för humleodlare 

,,, att få äta härliga krispiga humleskott är något för varje humleodlare. Lite olja, salt och peppar är allt som behövs för att sedan njuta av världens dyraste grönsak. De behövs inte förkokas utan vi bara sköljer av dem från ev jord och lägger direkt i pannan och steker dem mjuka.

Och, det blir en del skott som måste gallras bort i humleodlingen. En väl etablerad planta kan sätta upp emot 60-100 skott och det är bara 4-6 skott som ska ledas upp. Så, har du humle, passa på att njuta av en verklig delikatess!

Förr kallades humleskotten för humlesparris och var den första grönsaken som tittade upp på våren och var en uppskattad gröda. Idag är humleskotten en bortglömd grönska i Sverige men i andra länder äter man dem med förtjusning och räknas som världens dyraste grönska med ett kilopris på 900kr/kg.







söndag 15 maj 2016

Vad är humle?

Alla kan odla humle!

, , ,  oavsett om målet är att brygga sin egen öl eller om man är en "trädgårdsnjutare"
Humle (Humulus lupulus) är en otroligt härdig perenn ört som glatt kommer tillbaka år efter år med otaliga skott från rotstocken. Skotten växer snabbt upp och på en växtsäsong kan rankorna växa upp till 6-9 meter. Får plantorna de rätta förutsättningarna växer den under junimånad ca 20 cm per dygn. 

Humlekottar fyllda med lupulin
Humle har olika han- och honplantor och det är honplantornas blommor sk kottar som används främst vid öltillverkning. Själv använder jag även kottarna till matlagning och andra produkter. Det behövs inte manliga plantor för att honplantorna ska blomma och få kottar fyllda med den åtråvärda ingrediensen Lupulin. För det är innehållet av lupulin med sina oljor som är anledningen till att humle odlas om det ska skapas brygder och produkter. Olika humlesorter har sin karakteristiska arom och det finns även sk trädgårdshumle som inte används mer än till att vara en vacker utsmyckning i trädgården. På "humlejakter" runt om mina hemtrakter har jag även funnit både han- och honblommor på samma planta. Men pollinerade honblommor uppskattas inte av den skandinaviske ölkonsumenten varför hanplantor rekommenderas att tas bort.  
Humle är inte svår att odla men vill man ha ett bra skördeutfall med jämnstora och sidenglänsande kottar fyllda med lupulin finns vissa förutsättningar i odlingstekniken. Ledorden brukar jag förklara med "lagom" sol, vind vatten och näring. Inte för lite för denna soldyrkande växt men heller inte för mycket blåst, vatten eller näring för att den inte ska stressas eller utveckla bladgrönska. Istället är målet att varje planta ska sätta kraften till att producera lupulinfyllda kottar.

lördag 14 maj 2016

Arbetsredskap

Två av mina trotjänare i arbetet i humleodlingen är bra mycket äldre än jag själv!


Två av mina trotjänare och följeslagare i humleodlingen 
Det är känsla att arbeta med vackra äldre verktyg med naturlig tyngd både i patina och hur de ligger i handen. 

Säkerligen är nya moderna arbetsredskap smidigare men de inger inte "förtroende"då de ofta är i plast,,,,

Under dagens arbete uppskattade jag dessa två då rankor skulle visas vägen till sitt klätterstöd. Linorna de ska klättra uppför på har nyss satts upp och därför kunde uppledningsarbetet påbörjas.

Det är otroligt tidskrävande att leda upp rankorna
första gången på säsongen.
Här är bara första etappen
avklarad och många timmar återstår
Träspikar vi testar i år att sätta vid
 plantan som fäste för klätterlinan 
När man krypandes på knä vid varje planta uppskattas dessa "nätta" trotjänare. Räfsan är visserligen sned i en av sina "tänder" men fyller ändå sitt syfte att lätt lyfta upp vintertäckningen med.


Den härliga "hammaren" gör att träspik far ner i marken på ett slag. I spiken fäster vi klätterlinan vid så den är bra förankrad i jorden.


Humledrottningens handbok

Äntligen verkar vi vara inne på sista rundan för att kunna publicera skriften jag kämpat med.

Boken är en sammanställning över vad som sker i humleodlingen under hela växtsäsongen. De misstag vi gjort finns med likväl som hur vi lyckats bli professionella humleodlare. Tanken är att boken med tips & råd ska vägleda presumtiva humleodlare och entusiasmera fler att bli kommersiella humleodlare.

Förlaget ska "bara" ska lägga sista handen före den går till tryck
Handboken  för humleodling snart klar för utgivning  



Spännaregårdens weissbeer

Spännaregårdens humle i weissbeer

Jisses vad god!!! Bryggeriet i Mariestad lyckades verkligen brygga "the weissbeer ever"

Mig veterligen den första "weissen" som någonsin bryggts på svensk humle.En riktigt smakrik och härlig fräschör där man tydligt kan känna aromen av Spännaregårdens karakteristiska humle.


I och för sig visste vi att bryggeriet kan brygga god välsmakande öl med fräsch eftersmak så det är inte förvånande utan med stolthet att vi lyckats odla humle och sedan få möjlighet att arbeta tillsammans med professionella och trevliga bryggmästare som kan den ädla konsten att brygga öl.


Första provsmakningen i vårt kök av svensk öl i toppklass;
weissbeer bryggd på Spännaregårdens humle


Svenska humleplantor


Svensk humle till humlefaddrar

Svenska humleplantor i väntan på leverans
Att få tag på svenska humleplantor är en stört när omöjligt. Efterfrågan överstiger tillgången och personligen tycker jag det är trist att inte kunna tillfredsställa alla som hör av sig. Men jag hoppas att vi kan lösa det med att få utlovad leverans på tre olika svenska humlesorter som beställdes redan i december.  

Det jag däremot kunde lösa var att lyckas få fram tillräckligt med svenska humleplantor till det unika projekt vi har med Mariestads Bryggeri. Tillsammans har Spännaregården och Bryggeriet erbjudit boende i Mariestad att bli humlefaddrar. Var och en får en planta som de ska sköta om och under trevliga kvällar med öl och dryck från bryggeriets restaurang ger jag dem råd om hur de ska sköta om sina plantor. 

Skörden ska det bryggas en "egen" öl av  som ska serveras under skördefesten i Mariestad.


Passion för humle

Min passion för humle som växt, startade för över 20 år sedan. En vacker slingrande växt på en faluröd svensk stuga fick mig att ta en rotbit. Sedan dess har jag odlat, förökat och försökt göra mjöd, öl men framför allt använt honplantornas humleblommor dvs kottar i matlagningen. 


Aldrig hade jag tanken på att min fascination skulle leda till att idag tilltalas som Sveriges humledrottning :) 

Har man en gång börjat odla humle och ser den vackra livskraftiga örten skjuta iväg är man fast. 

lördag 7 maj 2016

Humlens rotsystem

Efter bara 1 år  är humlens rotsystem helt otroligt stort. 

Humlens rötter breder snabbt ut sig

När vi byggde om i ena humleodlingen var det tyvärr några humle plantor som var tvungna att grävas upp. Men min misströstan att behöva "offra" några plantor övervägde att få se humlens kraftiga rotsystem. På bara ett år har det från den lilla plantan utvecklats ett gigantiskt brett rotsystem. Tänk, att jag fortfarande efter 20 år kan bli överraskad av humlens otroliga livskraft!

Med den insikten skulle jag personligen överväga om det är lämpligt att plantera humle invid en husvägg med tanke på husgrunden.


Rötterna kan på ett år redan ha vuxit ner 2 meter rakt ner i marken 

Jämförelse bild på maskrosens rotsystem 

Beskära humleplantor

Vårskötsel i humleodling


Det blir en strålande dag idag i humleodlingarna med det tidsödande arbetet med att beskära humleplantorna som de senaste dagarna har skjutit iväg som raketer.
Varje planta ska beskäras genom att antal skott regleras så inte för många skott konkurrerar om näringen från roten. Fördelen är också att jordbearbetningen med t ex ogräsmaskinen underlättas så man inte fastnar i utstickande rankor och riskerar att rycka upp hela humleplantor.

fredag 6 maj 2016

Kreativt klättersystem för humle


Humle resa till mina hemtrakter i Småland.

På föreläsningar och andra olika humleforum träffar man massor av härliga entusiastiska odlare. en av dem Johan på Kexlagård. En sprudlande idéspruta som byggt upp en kreativ och imponerande klätteranordning i sin humleodling. 
Dagen och kvällen tillbringades med en hel del tankar kring fler möjligheter för svenskodlad humle och självklart, över en mindre ölprovning av lokalt bryggda öl. 

Kreativt klättersystem för humle på Kexlagård



tisdag 3 maj 2016

Nattfrost på humleskotten



Förhoppningsvis är nu nattfrosten slut. Våren med sin begynnande värme verkar ha kommit på allvar. 


Nattfrost på humlens skott 
De blivande rankorna med de små uppstickande rödlila skotten, är sprängdfyllda med växtkraft och man kan se hur de för varje dag tar jättekliv.
För bara ett par dagar sedan var en del skott böjda av nattens kalla härjningar och det är lite oroande hur de kommer att ta sig. Förra året testade jag att spara ett par och några visade senare att kylan hade varit för tuff. De skrumpnade helt enkelt ner, vissnade och fick skäras bort.

Så till helgen blir det att börja gallra. Skotten har växt upp långt över vinterns värmande täcke så det var inte mycket vi kunde göra för att skydda dem mot frosten utan nu är det bara att be för att frostnätterna är över för i år. Även om det är ett tidsödande arbetet med att gallra bort överflödiga skott på varje planta är det lustfyllt att se hur mycket skott varje planta ger. Alla skott är omöjligt att spara för låter man för många rankor vara kvar konkurrerar de om näringen till de som ska bära kottar. Det är bara om man har en trädgårdshumle som ska ge insynsskydd som man låter humlens vackra bladverk bilda trivsamma mörka och fuktiga miljöer som bjuder in ohyra.



Vädrets makter styr skördeutfallet för humle

Mina erfarenheter från att ha odlat humle i över 20 år har visat att:
, , , litar man på vädrets makter så ges ett bra skördeutfall efter en sval och regnig maj följt av riklig nederbörd i juni-juli
Förra året var våren kall och blöt långt in i juni och vi fick ett bra skördeutfallet. Denna vår har varit extremt "seg" och nattfrosten har "nupit" skotten långt in mot slutet av april. Det blir att ta ett beslut vid beskärningen och kontrollera extra mycket vilka som ska sparas till årets blivande rankor så att inte frostskadade skott sparas. Förhoppningsvis kommer den värme som nu så sakteliga börjar visa sig att stanna kvar men utan att bli för het med torka som följd.
På bara ett par dagar har skotten sträckt ut sig och det är hög tid att börja linda upp dem på sina klätterstöd. Om mindre än en månad kommer de se ut som på bilden från förra året.

Vackra humlerankor tidigt våren 2015