Translate

söndag 29 maj 2016

Viken lina fungerar att linda upp med?


Vilket material som ska används för att linda upp humlens rankor finns det olika argument kring. Det som fungerar bäst i ena humleodlingen kan vara olika för en annan. 

Som vi ser det, finns det tre olika material man kan använda för att linda upp humlens rankor med; naturfiber, metall tråd och syntetiskt snöre. Vi föredrar naturligt material och har flera argument och några åsikter om vårt val. Ett av de främsta är att vi valt ett material som naturen bryter ner och därför förkastas syntetiskt material. Likaså arbetar vi inte med metall som om, det ligger kvar i marken kan förstöra våra maskiner likväl som det kan skada oss i arbetet i odlingen. Jag grimaserar vid tanken att råka sätta ner knät på en uppstickande metallbit när jag knäböjer vid en planta. Samtidigt är vårt val av uppbindningslina ur ett ekonomiskt perspektiv. Vi har valt det som är billigast för oss att införskaffa och som vi även använder i skördearbetet på gården. 

Sisalgarn, balsnöre, hampa ja, det finns säkert fler alternativ att välja mellan. Vårt kriterium är att det ska hålla en säsong. Fördelen med naturligt material är att det är komposterbart och det som av misstag lämnas kvar i odlingen efter skördearbetet bryts ner av naturen. Med det argumentet har vi aldrig funderat över plastsnöre eller annat syntetisk lina. Metall tråd har styrkan för regntunga rankor i fullhöjd då de väger mycket men risken de kan innebära att använda dem vid skördearbetet och vid tröskemaskiner gör att möjligheten aldrig har övervägts av oss. 

Själva använder vi rankorna efter skörden och på dem finns linan kvar. det vi använde dem till är att att bygga boplatser av dem för insekter. Vår förutsättning som ekologiska och kravodlare är att leva tillsammans med naturens förutsättningar. Nyttoinsekter  odlingen mot t ex löss ser vi som våra assistenter. Därför är de vedartade rankorna perfekta bomiljöer och läggs rankorna i utkanten av odlingen skapar de perfekta boplatser. Tvestjärtar, nyckelpigor, steklar och andra insekter övervintrar gärna i dessa skrymslen. Så i valet av material till att linda upp humlerankorna med är vårt råd att förutom hållfastheten se över vad som sker vid och efter skörden. 
Kreativ mer än  en vacker julkrans skapad av humlens rankor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar