Alla kan odla humle!
, , , oavsett om målet är att brygga sin egen öl eller om man är en "trädgårdsnjutare"
Humle (Humulus lupulus) är en otroligt härdig perenn ört som glatt kommer tillbaka år efter år med otaliga skott från rotstocken. Skotten växer snabbt upp och på en växtsäsong kan rankorna växa upp till 6-9 meter. Får plantorna de rätta förutsättningarna växer den under junimånad ca 20 cm per dygn.
Humlekottar fyllda med lupulin |
Humle har olika han- och honplantor och det är honplantornas blommor sk kottar som används främst vid öltillverkning. Själv använder jag även kottarna till matlagning och andra produkter. Det behövs inte manliga plantor för att honplantorna ska blomma och få kottar fyllda med den åtråvärda ingrediensen Lupulin. För det är innehållet av lupulin med sina oljor som är anledningen till att humle odlas om det ska skapas brygder och produkter. Olika humlesorter har sin karakteristiska arom och det finns även sk trädgårdshumle som inte används mer än till att vara en vacker utsmyckning i trädgården. På "humlejakter" runt om mina hemtrakter har jag även funnit både han- och honblommor på samma planta. Men pollinerade honblommor uppskattas inte av den skandinaviske ölkonsumenten varför hanplantor rekommenderas att tas bort.
Humle är inte svår att odla men vill man ha ett bra skördeutfall med jämnstora och sidenglänsande kottar fyllda med lupulin finns vissa förutsättningar i odlingstekniken. Ledorden brukar jag förklara med "lagom" sol, vind vatten och näring. Inte för lite för denna soldyrkande växt men heller inte för mycket blåst, vatten eller näring för att den inte ska stressas eller utveckla bladgrönska. Istället är målet att varje planta ska sätta kraften till att producera lupulinfyllda kottar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar