Translate

söndag 29 maj 2016

Plantera humle

Så snart marken kan bearbetas och risken för nattfrost är över kan humle planteras. Med brist på humle i Sverige har flera skaffat rotbitar genom postorderfirmor och undrar nu hur de ska göra. 

Humle är en växt som sprids med rötter från sin moderplantans rotstock. Det är dessa utstickande rötter som är rhizomer. De kallas för rhizomer för att de har skott på själva roten. Före de planteras ut ska de förvaras svalt och hållas fuktiga. De får inte torka ut. Själv förvarar jag dem i jordkällaren på tidningspapper och sprutar dem kontinuerligt med en vattenspruta tills tillfälle ges att plantera dem.
Om du har fått tag i rhizomer eller själv vill föröka från en befintlig planta har jag beskrivit hur du kan göra i inlägget:
https://humlespannaregarden.blogspot.se/2016/04/planteringstips.html

Har man plantor som ska planteras ut bör de planteras så att humle får utrymme att breda ut sitt breda rotsystem. Plantorna bör därför placeras i raka rader med 1.2-1,5 meters mellanrum och täckas med jord så att de kommer upp på en liten kulle. Jag har i tidigare inlägg beskrivit hur man planterar plantorna i marken:  https://humlespannaregarden.blogspot.se/2016/04/planteringsgrop.html

man kan visst få skörda humlens blommor sk kottar redan första året men räkna inte med en större skörd om plantorna inte har ett rikt rotsystem. Den första växtsäsongen tillväxt ger vanligtvis inte många kottar på grund av att humlen sätter all sin kraft till att utveckla sitt rotsystem.
Ett rikt utbrett rotsystem med massor av vita skott på rotstocken 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar