Translate

tisdag 3 maj 2016

Nattfrost på humleskottenFörhoppningsvis är nu nattfrosten slut. Våren med sin begynnande värme verkar ha kommit på allvar. 


Nattfrost på humlens skott 
De blivande rankorna med de små uppstickande rödlila skotten, är sprängdfyllda med växtkraft och man kan se hur de för varje dag tar jättekliv.
För bara ett par dagar sedan var en del skott böjda av nattens kalla härjningar och det är lite oroande hur de kommer att ta sig. Förra året testade jag att spara ett par och några visade senare att kylan hade varit för tuff. De skrumpnade helt enkelt ner, vissnade och fick skäras bort.

Så till helgen blir det att börja gallra. Skotten har växt upp långt över vinterns värmande täcke så det var inte mycket vi kunde göra för att skydda dem mot frosten utan nu är det bara att be för att frostnätterna är över för i år. Även om det är ett tidsödande arbetet med att gallra bort överflödiga skott på varje planta är det lustfyllt att se hur mycket skott varje planta ger. Alla skott är omöjligt att spara för låter man för många rankor vara kvar konkurrerar de om näringen till de som ska bära kottar. Det är bara om man har en trädgårdshumle som ska ge insynsskydd som man låter humlens vackra bladverk bilda trivsamma mörka och fuktiga miljöer som bjuder in ohyra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar