Translate

fredag 12 augusti 2016

När är det tid för att skörda humlekottarna?

Frågan om hur man ska veta att det är dags för skörd kommer från flera håll till mig


, , , och fråga är befogad! för att plocka kottarna i rätt tid är lika viktigt som att ge plantorna lagom mängd vatten och näring under växtsäsongen. När tidpunkten väl är inne för att plocka av kottarna får jag använda många av mina sinnen.


Dels är synen viktig för att när kottarna är skördeklara. De ska ha en fräsch grön färg och fjällen på kottarna ska glänsa som siden. Är kottarna bruna är man för sent ute för att skörda. Däremot kan kottarnas fjäll vara brunaktiga i toppen utan att de för den skull är övermogna.  

Mitt andra värdefulla sinne för att avgöra skördedagens är lukten som på en mogen kotte är starkt aromatisk och känns långt upp i näsroten. 

Det tredje sinnet är hörseln för när man med lätta tryck trycker ihop en kotte som är klar för skörd prasslar den och fjädrar tillbaka. 

Vill du läsa tips för humleskörd i detalj finns humleboken för humleodlare att köpa. 
Se nedan i inlägget hur du beställer. När humlekottarna är mogna innehåller de massor av humlemjöl. Det är det som kallas för lupulin och är humlens värdefulla ingrediens. 

Lupulinet sitter inne i kotten som man ser med blotta ögat om man skär itu en kotte.

Ett tips är att bryta av en kotte på mitten och "smeta" ena halvan mot översidan av handen och en mogen kotte lämnar ett gult streck på handryggen. Efter 10 minuter luktar lupulinet fortfarande lukta karakteristiskt vilket är skillnaden mot en sk blomsterhumle som inte lämpar sig för ölbrygder då deras arom avtar mycket snabbt.
Det fjärde sinnet används till att se om lupulinet känns kladdigt. Man tar då den  andre kottehalvan och  trycker ihop den mellan tumme och pekfinger. Skördeklara kottar ska när fingertopparna trycks ihop mot varandra kännas som kåda.

Humlemjölet sitter inte fast hårt utan är man oförsiktig vid skörden förlorar man massor av lupulin som trillar ur kotten.

Det är därför en fördel att plocka dem manuellt som erbjuder en varsamma hantering mot att skörda med maskiners hjälp.

Men då skörden numera är för stor att skörda manuellt har vi byggt en humletröska. nackdelen är en del spill av humlemjöl som övervägs av fördelen med tidsbesparing.

I nästa inlägg förklarar jag varför det krävs krävs mer än att bara plocka av kottarna. När kottarna är skördade dvs avplockade från rankorna ska de "skyndsamt" torkas och varsamt förpackas.

Beställning av humleboken: Spännaregårdens humleresa
Sätt in 269 kr + frakt 45 kr Totalt 314 kr 
Genom att swicha till tfn:  070 259 38 60 
eller sätt in pengarna på Nordea konto: 3261 00 44011. 
Glöm inte namn och adress så jag ser vem som betalat. . 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar