Translate

onsdag 29 juni 2016

Humlen blommar

Humlen blommar med små skira ljust vita-rosa tufsiga "bollar"

Strax efter midsommar börjar vår humlesort på gården att blomma. Blommorna ser med lite fantasi ut som små ulliga gammaldags julgranstomtar. Andra sorter av humle blommar senare varför även skörden då blir senare. Spännaregårdens humle, som vi döpt vår sort till, är en mycket tidig sort och vi har hitintills alltid skördat i augusti. 2014 redan den 10 augusti men det året var också extremt varmt. I år hade vi en kall vår och all växtlighet var sen. Det ser vi på att humlen ännu inte nått sin fulla längd ännu varför vi tror på ett senare skördedatum i år. En bra beräkning för svenska humlesorter är att som förr vara beredd runt Bartolomeus dagen den 24 augusti. I bondepraktikan beräknades hösten starta denna dag.   
Humleblommor på honplanta  


Senare när blommorna vuxit till sig ser man tydligt att det liknar granarnas kottar med den tydligaste skillnaden att humlens kottar är mjuka och kan tryckas ihop. 
   
Humleblommor som snart ska skördas 

  
För de som inte vet om de har en han- eller honplanta i sin odling kan svaret fås med säkerhet när humlen blommar. För humle är enkönade. det betyder att han- och honplantor lever i celibat dvs på skilda plantor. Men som alltid, ingen regel utan undantag,,, och jag har funnit både han- och honblommor på samma planta. 
Blommor på en hanplanta bildar hängen 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar