Translate

måndag 13 juni 2016

Det växer i odlingen


Alltid lika roligt att beräkna när humle nått sina fulla längd. 


I år får vi vänta med att humlerankorna når sin fulla höjd. Utgångsläget är alltid runt midsommar för att det ska bli kottar i tid före höstens kalla vindar kommer. Det är flera faktorer som spelar in hur humle växer. Ofta beskriver jag det med Ted Gärdestads låt: Sol, vind och vatten samt givetvis näring.


Detta år var våren kall och värmen saknades varför humlen började skjuta fart sent. Sedan kom regn men fortfarande kallt så de senaste veckornas period med värma var efterlängtat vilket gjort att humlerankorna skjutit iväg som missiler.  
Men allt ska vara i lagom doser för att humle ska trivas optimalt och med värmen  kom torka. Våra inbäddade bäddar behöll vätan bra och enbart ett fåtal blad visade tecken på törst.  
I år får vi beräkna senare skördedatum. För även om det växer så man nästan kan höra att det knakar kommer troligen humlen först ett par veckor se att "hon" når toppen av klätterstödet. 

Efterverkningen av en dag då vinden slet tag i rankorna är sorglig. Ett fäste i marken visade sig vara dåligt förankrat och ryckts upp. Turligt nog var det endast ett fäste men ett par vissna rankor i hela odlingen visar betydelsen av att inte slarva!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar