Translate

söndag 17 april 2016

Humle - en bristvara

Humle en bristvara varför ölpriser väntas stiga


Inte bara i Sverige är humle en efterfrågad bristvara och
, , , ett högre pris på humle kan uppmuntra fler humleodlare. En dröm jag har som förste yrkesodlaren i Sverige. Tänk att få "humlekollegor" att diskutera och utbyta erfarenheter med. Därför satsar jag mycket av min tid för att nå ett humlerike och ser det som min vision av mitt himmelrike!


För det är ingen tvekan på att svenskodlad kvalitetshumle behövs i Sverige!!! och att vi måste bli fler yrkesodlare av humle som kan leverera till våra mikrobryggerier

En orsak till att efterfrågan är så mycket större än tillgången beror på vädret. Som många kommer ihåg bjöd förra året växtsäsong på ett uselt odlarår. Inte bara ett dåligt humleväder utan för många grödor. I Sverige hade vi riklig nederbörd medan det i på många håll i Europa var ovanligt torrt. I en artikel i SkyNews nämns storproducenter som USA och Tyskland (som båda står för 1/3 av världsproduktionen) att torkan drabbade Tyskland som minskade sitt skördeutfall med 27 procent.

Craft Beer Prices Up After Poor Hop Harvest skriver  Skynews och menar att främst är det mikrobryggerierna som drabbas av en minskad tillgång på humle. För vissa humlesorter har priset ökat med 50% medan försäljningspriset för andra sorter ökat upp till 5 gånger.
Det i sin tur gör att ölkonsumenter av främst hantverksmässig öl kan komma få betala ett högre pris för viss ölsorter. Speciellt för varianter av India Pale Ale kan ett högre pris förväntas då det kan gå åt upp till sex gånger mer humle i öltillverkningen jämfört med andra sorter.


Humle en bristvara varför ölpriset förväntas stiga 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar